Gevaar antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie is een gevaar voor de volksgezondheid. Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. En er worden maar heel weinig nieuwe antibiotica ontwikkeld.
Wat is antibioticaresistentie?
Resistentie tegen een antibioticum betekent dat een bepaalde soort bacterie bestand is geworden tegen een bepaald antibioticum. Het antibioticum is dan niet meer in staat de bacterie te doden of de groei te remmen.
In de toekomst niet meer genoeg antibiotica
Steeds vaker moeten artsen uitwijken naar antibiotica die worden gezien als ‘laatste redmiddel’ omdat gangbare antibiotica niet meer werken. Antibioticaresistentie is daarom een dreiging voor de volksgezondheid. Er zijn op dit moment nog genoeg geneesmiddelen om patiënten te behandelen. Dit moet in de toekomst ook zo blijven. Er komen alleen heel weinig nieuwe antibiotica beschikbaar.
Hoe de mens met resistente bacteriën in aanraking komt
De mens kan op verschillende manieren besmet raken met antibiotica resistente bacteriën:
- door het gebruik van antibiotica;
- mensen kunnen resistente bacteriën aan elkaar overdragen. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen of verpleeghuizen;
- reizigers kunnen resistente bacteriën meenemen vanuit het buitenland;
- dieren kunnen resistentie bacteriën naar de mens overdragen. Bijvoorbeeld landbouwhuisdieren, maar ook gezelschapsdieren zoals honden en katten. Mensen kunnen overigens resistentie bacteriën ook overdragen naar dieren;
- resistente bacteriën kunnen via het milieu (bodem, water, lucht, mest, (zwem-)water worden overgedragen op de mens;
- voedsel dat besmet is met resistente bacteriën kan de mens besmetten.
Antibiotica zonder recept in buitenland
In verschillende Europese landen is het mogelijk om antibiotica te krijgen zonder doktersrecept. In landen waar antibiotica zonder doktersrecept wordt verkocht, is de resistentie vaak veel hoger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten